Jestliže chutná chřest nahořkle, pomůže kousek bílého chleba nebo malý hlávkový salát, který vložíme do vody, v níž budeme chřest vařit.
Klobásu nakrájíme na kostky a na olivovém oleji orestujeme Rozdělíme na talíře, posypeme orestovanou klobásou
Klobásky nakrájíme a opečeme na oleji. V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nasekanou šalotku
Rýži a čočku uvaříme každé zvlášť. Jakmile jsou suroviny uvařené smícháme ve větším hrnci, přidáme nakrájenou
Nejprve si namočíme čočku do studené vody, nejlépe přes noc. Druhý den si čočku osolíme a uvaříme doměkka
Čočku propláchneme a uvaříme ve vývaru. Mrkev nakrájíme najemno a vaříme s čočkou asi 5 minut. Poté
Čočku si rozmixujeme, přidáme česnek, vejce, nastrouhaný sýr, lupínky, strouhanku, krupici, hořčici.
Den dopředu namočíme hnědou čočku. Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Vmícháme na menší kousky
Sýr nastrouháme. Čočku opereme a uvaříme v osolené vodě. Sýr poté smícháme s doměkka uvařenou čočkou.
Čočko uvaříme společně s bobkovým listem do měkka. Poté zcedíme a přidáme na kostky nakrájené uzené maso
Čočku máčíme několik hodin před přípravou ne studené vodě, pak uvaříme společně s bobkovým listem a cibulí
Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené