Zapečená čočka


Ingredience
  • 250 g čočka
  • 250 g jáhel
  • 2 cibule
  • 150 g špeku
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka

Čas přípravy:1 hod 5 minut

Postup přípravy receptu:

  1. Čočku propláchneme studenou vodou a pak ji naložíme do vody na několik hodin, aby nabobtnala.
  2. Po několika hodinách čočku ve stejné vodě uvaříme téměř doměkka (asi 20 minut). Uvařenou čočku zatím necedíme, jáhly dvakrát spaříme vroucí vodou a přidáme je do vody s čočkou. Dovaříme společně doměkka.
  3. Špek nakrájíme na malé kostičky, dáme je na pánev rozškvařit a zatím oloupeme a jemně nakrájíme cibuli. Přidáme nakrájenou cibuli na pánev a osmahneme dozlatova.
  4. Osolíme, opepříme a těsně před dosmažením zaprášíme mletou paprikou a přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku, Osmahneme teď už jen asi minut, aby paprika a česnek nezhořkly.
  5. Osmaženou cibulku se škvarečky a česnekem vmícháme do uvařené a scezené směsi čočky a jáhel, promícháme, celou směs dáme do zapékací mísy vymazané tukem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, kde zapečeme otevřené asi 25 minut.